A színésznő és a napelemek története

Az egyetemi éveim alatt összebarátkoztam az egyik osztálytársnőmmel, Zsófival, aki az egyetem mellett egyébként állandó tagja volt egy színházi társulatnak is. Éppen ezért egyéni tanrendben végezte el az órák jelentős részét, de azért volt néhány közös óránk, amiken mindig egymás mellett ültünk. Sokat mesélt nekem a színházi életről, és többször is elmentem megnézni egy-egy darabban, amiben szerepelt. Őszintén nagyon büszke voltam arra, hogy egy ilyen tehetséges és sokoldalú embert tudhatok a barátaim között. Természetesen ez a barátság a diplomázás után sem szakadt meg, mint ahogyan Zsófi felfelé ívelő színészi karrierje sem.

A minap találkoztam Zsófival a már bejáratott kedvenc kávézónkban, és arról mesélt, hogy egy nagy lépésre szánták el magukat a párjával: hamarosan napelemeket telepítenek a házukra. A napelem rendszer 5 kw-os lesz majd, és nem csak a hétköznapi elektromos készülékeik ellátására lesz alkalmas, hanem még elektromos fűtésre is át tudnak állni a segítségével. Kíváncsi voltam, hogy honnan jött nekik ez az ötlet, ugyanis korábban még egyszer sem említette, hogy terveznének egy ilyen jellegű energetikai korszerűsítést a házukon. A háttérben, mint kiderült, Zsófi párja állt. Mindig is nyitott volt az újabb technológiákra, és az egyik ismerősétől hallott a napelemes rendszerek előnyeiről, így kutakodni kezdett ő is. Így talált rá a napelemrendszer.info oldalra, ahonnan az 5 kw-os napelem rendszereket is megismerhette.

Itt az áraktól kezdve az ingyenes helyszíni felmérés részletein át a rendszer hatékonyságát befolyásoló tényezőkről is olvasott, ami már elég meggyőzően hangzott, de az utolsó lökést a referenciák, azaz a vásárlók történetei adták meg. Két olyan család történetét ismerhette meg, akik ma már boldog napelem tulajdonosok, és havonta több tízezer forintot is meg tudnak spórolni velük, hiszen maguknak termelik meg az áramot. Ha egy napelem rendszer 5 kw-os teljesítménnyel bír, akkor pedig már nem csak a villanyszámlákon, hanem már a fűtésen is spórolni lehet, ha elektromos fűtésre áll át a háztartás. Ez volt Zsófi párjának is az első gondolata.

Függetlenedhetnek az áramszolgáltatótól, elfelejthetik majd a villany és gázszámlákat, és a lelkiismeretük is tiszta lehet, hiszen az otthonuk szinte teljesen karbonsemlegesen működne. Már ki is hívták magukhoz a kivitelezőt, hogy elvégezze az ingyenes helyszíni felmérést, és már az árajánlatra és rábólintottak, megkezdődhetett az adminisztratív része is a rendszer telepítésének. Izgalmas időszaknak néznek hát elébe, és már alig várják, hogy a házukat minőségi Sharp napelemek díszíthessék.