A színházba járás is okozhat meglepetéseket

Még a középiskolában kattantam rá a színházra igazán. Dráma tagozatos osztályba jártam, eredetileg azért, mert humán beállítottságú vagyok és gondoltam ez jó lesz. Ezzel persze együttjárt az is, hogy különböző különórákra kellett járni. Ilyen volt a dráma óra, és mellé még választani kellett tánc és ének között. Tartottunk előadásokat is, színjátszó fesztiválokra is mentünk, és hát a tanáraim nagyszerűek voltak, megszerettették velem a színházat és a színművészetet egy életre. Amikor csak időm engedi szoktam is színházba menni. Na meg akkor, ha van társaságom, nem vagyok az a magányos farkas típus. Eszterrel egy kolléganőmmel voltam legutóbb, és egy érdekes darabot néztünk meg. Különféle szenvedélybetegségeket helyezett a középpontba, nagyon tanulságos volt. Úgy láttam, hogy Esztert egy kicsit érzékenyen érintette az előadás, de nem akartam rákérdezni. Viszont ő magától elkezdett utána mesélni.

Mondta, hogy neki is voltak gondjai az alkohollal, nem is kicsit, de részt vett egy programban, aminek köszönhetően sikerült leszoknia az italról, és teljesen absztinens már jó régóta. A felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink oldalon talált rá a megoldásra. Elmesélte, hogy ez egy családi felépülési központ. A családi a névben több mindenre is utalhat, de az vitathatatlan, hogy egy család hozta létre. Ők is ismerik közelről az alkoholizmust, hosszú utat jártak be a leszokásig, apa és fia, de végül sikerült felülkerekedniük a betegségen és most minden erejükkel másokon szeretnének segíteni, olyanokon, akik függnek az alkoholtól, esetleg drogoktól.

Először elment hozzájuk egy állapotfelmérésre, majd részt vett egy egyéni konzultáción is. Ezek során felmérték a helyzetet, és megbeszélték, hogy milyen lehetőségek vannak a gyógyulásra, majd közösen eldöntötték, hogy melyiket válasszák. Végül a 28 napos kezelés mellett döntöttek, ami tulajdonképpen egy felépülési program. Ez bentlakásos, tehát 28 napig a központban kell lenni, de hétvégén lehet fogadni látogatókat, ami szerintem nagyon fontos, és Eszter is azt mondta, hogy erre óriási szüksége volt. Ebben a 28 napban teljes ellátást kapott, napi háromszori étkezéssel. Az árban benne vannak még a programok is, és az utógondozás is. Természetesen, mindez szakértői segítséggel zajlik: a család tagjai addiktológiai konzultánsok, de egy addiktológus is segíti a pácienseket. Itt meg is lehet nézni, hogy pontosan kikről is van szó: felepulok.hu/rolunk/addiktologiai-szakembereink.

Bevallom, ezután én is felkerestem a felepulok.hu oldalát, mert kíváncsivá tett a dolog. Találhatók képek a balatoni házról, ahol a 28 napos program zajlik, és még 3D bejárásra is van lehetőség. Egy nagyon kedves, szép, családias környezetről van szó, ami már önmagában is jót tehet szerintem a gyógyulásnak. A szobák is nagyon barátságosak.

Mivel egy magánközpontról van szó, így természetesen, mind az állapotelmérés, mind az egyéni konzultáció fizetős, ahogyan az egy hónapos program is, de szerintem az alkoholizmus egy olyan betegség, amiből csak magánúton lehet hatékonyan kigyógyulni. Eszternek sikerült megtalálnia a kiutat a felepulok.hu segítségével, biztos vagyok benne, hogy másnak is sikerülhet.