A wok edény használatához nem árt, ha elegendő hely van

A férjemmel mindig arra törekszünk, hogy a hétköznapok egyhangúsága mellett jusson idő arra is, hogy minőségi időt töltsünk együtt. Erre valók a randi esték, amikor színházba megyünk, vagy főző este tartunk, kiállításra megyünk, vagy bármi mást csinálunk, amit egyébként nem szoktunk. A budapesti lét egyik velejárója, hogy minden estére lehet jó programot találni, akkor is, ha az utolsó pillanatban jut eszembe mondjuk színház jegyet foglalni. Persze mindig vannak olyan top előadások, amikre hónapokkal korábban elkelnek a jegyek, de talán ebből van kevesebb és abból több, hogy még az utolsó pillanatban is lehet jegyet kapni, sok esetben ráadásul féláron. Legutóbb is így jártunk az egyik belvárosban található színházban egy darabon, aztán meg otthon főzőcskéztünk magunknak. Kéne egy új wok edény, talán legközelebb azt megyünk el venni színház helyett.

Természetesen nem feltétlenül kell a világ végére elmenni egy edényért, de az igaz, hogy a wok edény talán eggyel speciálisabb kategória, mint mondjuk bármi más fazék, vagy lábas. A hunniakristaly.hu egy olyan oldal, ahol hétköznapi, ipari és speciális konyhai edényeket és felszereléseket lehet kapni. Vannak olyan méretben termékeik, amelyek az én egyszerű, háziasszony konyhámban is elférnek és vannak olyan eszközök is a kínálatukban, amit egyértelműen csak éttermi, vagy akár nagyobb étkeztetési célokra használnak fel.

Ezen az oldalon többek között ugye wok edények is vannak, amik nagyon szimpatikusak. Hogy miért? Hát leginkább azért, mert ez alapvetően egy profiknak szóló oldal, nem pedig hobbi szakácsoknak. Márpedig, ha ezek a termékek egyértelműen a hozzáértő közönséget célozzák meg, akkor a hunniakristaly.hu edényei minden bizonnyal több, mint tökéletesek a hétköznapi felhasználók számára is. Nálam tipikusabb hétköznapi felhasználót pedig nehéz találni.

A wok edény egyébként nagyon sokoldalú portéka, nem csak arra jó, hogy a hagyományos keleti ételeket megcsináljuk benne, hanem sok más célra is. A tapadásmentes felületnek köszönhetően sokrétű felhasználása van ennek az eszköznek is. Igazából főzésre, gőzölésre, egyaránt jó, ahogy pirításra is, párolásra, vagy mondjuk olajban sütésre is használható. Ezért mondom én azt, hogy egy igazán multifunkciós eszközről van szó, mert mindenféle rendeltetése van. Az egyetlen korlátozó tényező vele kapcsolatban talán az, hogy kicsit nehéz és nagy helyet foglal. A kisméretű konyháknak lehet, hogy nem a legjobb eszköze, mert nagy hely kell neki főzés közben és a szekrényben is és hozzá meg a kis konyhákban általában kicsi mosogatók vannak, ahol tényleg nehéz elmosogatni egy ilyen nagyobb edényt. Úgyhogy vannak korlátai, de összességében egyáltalán nem rossz gondolat ilyesmit használni.

A hunniakristaly.hu oldalon a wok edények mellett van még sok más speciális igényt kiszolgáló edény és persze minden más is, ami a konyha témaköre alá besöpörhető. Mérettől és kialakítástól függően vannak mindenféle wok edények az oldalon, az olcsóbb és a drágább kategóriát is könnyű megtalálni, de mindegyik professzionális megoldást nyújt a háztartásban. Például az indukciós aljú 36 centis wok domború kialakításban ötven ezer forint körül mozog. Logikus a kérdés, hogy hogy teszel le egy domború aljú edényt. Hát úgy, hogy veszel hozzá egy wok edény tartót is, ami 16 ezer forint körül mozog. Aztán lehet ilyen edényt venni teflon bevonattal, ami tapadásmentessé teszi azt. Így egy kicsit drágább lesz, de szerintem megéri, durván hetvenezer forint körül van egy PTFE bevonatos wok edény. De van olyan is, hogy csak szimplán vas edényt vesz valaki, az meg megáll nagyjából húszezer környékén, csak egy kicsit izmosabbnak kell hozzá lenni, mint a többi opcióhoz.

Szóval én azt gondolom, hogy innen, a hunniakristaly.hu-ról fogunk majd wok edény raktárat berendezni a konyhánkba. Na jó, igazából egy ilyen edénnyel is vidáman beérem!