Színházi szép emlékek és a napelem rendszer

Emlékszem, még gyerekkoromban szerettem bele a színházak világába. Egyszer édesanyám kis időtöltés kapcsán elindult volna barátnőivel egy színházi előadásra. Én lehettem kb. 4 éves, amikor is kitört rajtam a sírás. Nem szerettem volna anya nélkül lenni aznap, így hát vittek magukkal, szerencsémre volt egy lemondás a csoportban. A színházi darab egy egyszerű musical volt, de a zenéje magával ragadt, habár valószínűleg akkor még sok mindent nem értettem meg a műből. Utána mindig azokat a zenéket énekelgettem, így hát gyorsan kialakult nálam a színház imádata.

napelem működése

Úgy gondolom, hogy a mai napig gyorsan kialakul nálam szerelem első látásra, és így van ez jelenleg a napelem rendszerekkel kapcsolatban is. Természetesen napelem rendszereket már gyerekként is láttam kirándulásaink alkalmával, és már akkor is tetszettek, de bővebben sosem jártam utána a témának. Most tartok ott, hogy végre saját kertes házban élhetek, ezért igyekszem kialakítani magam számára az ideális környezetet. Ebbe persze beletartozik az is, hogy környezettudatos és fenntartható legyen, hiszen életem többi területén már alkalmazom a szemléletmódot. Többek között ezért is szerettem volna kertes házba költözni, hiszen egy panellakásba szinte lehetetlen normális komposztrendszer kialakítani például,. de a kis hely miatt a szelektív hulladékgyűjtés sem egyszerű.

A napelem rendszereket azért is tartom jó megoldásnak, hiszen a napelem működése lehetővé teszi, hogy a cellák a napfény által begyűjtött energiát hasznosítja, és az lesz elektromos áram a későbbiekben. A napelem működése annyira nem is egyszerű, mint amilyennek látszik. Igazából hiába süt a nap a napelem celláira, egyenesen ez nem fogja tudni működtetni az elektronikai berendezéseinket. Az egyenáramot először szükséges átalakítani váltóárammá, amely az inverter feladata. Ez az eszköz felel az egész rendszer alapvető működéséért, ha ez nincs feleslegesen invesztálunk bele egy drága napelembe, nem fog működni. A napelem működése egy minőségi inverter megvásárlásával kezdődik, hiszen, ha nem megfelelő könnyen meghibásodhat, aztán nem lesz áramunk.

Amikor elkezdtem komolyabban gondolkozni egy napelem rendszer megvásárlásán tudtam, hogy nem egy gyors kivitelezés lesz. Először felmérik a helyszínt, hogy egyáltalán alkalmas-e a ház egy napelem rendszer kiépítésére, ezután pedig jön a tervezés, amely alapján eldöntik, hogy hova lehet tenni a cellákat, milyen eszközöket kell majd vinniük a felszereléshez, stb. A szakemberekkel való egyeztetések után, már csak a rendszer telepítése szükséges, amely a várakozási időn túl a leggyorsabb folyamat. Általánosságban reggel jönnek a napelem szakértők, akik felszerelik a házra a paneleket. Ez néhány óra alatt megvan, így este már akár használni is lehetne, ha nem kellene még a szolgáltatóval is hitelesíteni. Ekkor sok dokumentumot kell elintézni, akár 1-2 hétig is eltarthat, amíg sikerül elintézni mindent, és használni tudjuk a napelem rendszerünket.

Tehát elmondható, hogy a napelem rendszer működése és felszerelésének folyamata sem egyszerű dolog, azonban, ha a havi számlákat nézzük egy nagyszerű befektetésnek minősül. A napelemek egy teljesen újszerű életmódot képes adni számunkra, amellyel a villanyszámlák 8-10 éven belül lenullázódnak, ráadásul az eszköz képes több áramot is termelni, mint amire szükségünk van, így az el nem használt energia a központi rendszerbe „folyik”, és ezért a szolgáltató még fizet is. A napelem rendszerrel tehát áramtermelővé válsz, amivel akár kisebb összegeket is kereshetsz.

Bővebb információért egyébként javaslom a következő oldal megtekintését, főleg, ha érdekel a napelem működése, és annak alapelvei.