Ügyvéd barátnőm mesélt nekem az energetikai tanúsítványokról

Havonta egyszer szervezek magamnak kulturális programot, melynek keretében ellátogatok színházi előadásra vagy kiállításra, esetleg beülök egy művész moziba, vagy szimplán csak olvasok a könyvtárban. Azért van erre szükségem, hogy egy kicsit elvonuljak a családi zsibongás elől, feltöltődjek, kikapcsolódjak. Ez az idő az enyém, és senki másé. Egyik alkalommal a színházban barátságot kötöttem a mellettem ülő hölggyel, akivel beszédbe elegyedtem. Mélyen megvitattuk az Anna Kareninát alakító színésznő munkáját, majd hamarosan áttértünk saját munkánkra is. Újdonsült barátnőm ügyvédként dolgozik egy ingatlanirodában, ami érdekes infó volt számomra, mivel mi is most fontolgatjuk a lakásunk eladását.

Elmondta, hogy sokszor szokott akadályozó tényező lenni az adásvételben az energetikai tanúsítvány hiánya, az eladók nem tudnak róla, hogy ezt az okmányt mindenképp be kell szerezni ahhoz, hogy eladják az ingatlanjukat. Pedig nem egy nagy ördöngösség, mert a legtöbb ezzel foglalkozó cég vállal tanúsítást 24 órán belül és maga az okmány 10 évig érvényes. Ők már jó ideje dolgoznak együtt az e-tanusitas.eu csapatával, akik 24 órán belül vállalják ingatanok energetikai tanúsítását az egész országban. Akkor van gond, ha ezt a mozzanatot az eladók az utolsó pillanatra hagyják, az ügyvéd szempontjából viszont rendkívül fontos, hogy az energetikai tanúsítvány lekérdezése megtörténjen az adásvételt megelőzően. A 2009-es törvény alapján minden ingatlan eladásához szükség van erre a HET-számmal ellátott dokumentumra.

energetikai tanúsítvány lekérdezése

Ezen az új információn felbuzdulva megkerestem a mi lakásunk energetikai tanúsítványát, melyet a vásárláskor kaptunk. Eltettem ugyan, de nem emlékeztem, hogy ez ennyire fontos lenne. Megtudtam az ügyvéd barátnőmtől, hogy az energetikai tanúsítvány lekérdezése mindenki számára lehetséges az Országos Építési Nyilvántartásban, ahol meg kell adni az ingatlan települését, pontos címét, helyrajzi számát és a HET azonosítót, ezután kiderült, hogy érvényes-e a tanúsítvány. A miénk ugyan még érvényes volt, viszont energetikai korszerűsítést végeztünk a lakáson, így az eladás előtt érdemes volt megcsináltatni ezt az okmányt. Fel is hívtam az ügyvéd barátnőm által ajánlott céget, akik telefonon bekértek tőlem információkat a lakásról, így is segítettem a munkájukat. Megadtam a lakásom területét, a pontos címét, előkészítettem az alaprajzok, a társasház energetikai korszerűsítéséről szóló tájékoztatót és vártam a szakembert.

A felmérés mindössze 30 percet vett igénybe, a szakembernek átadtam az előző energetikai tanúsítványt, így szinte minden információ a birtokában volt, részletesen elmeséltem neki, hogy milyen felújítást végeztünk a lakásban, pl leszigeteltük a járólapot a laminált padló alatt, kicseréltük a régi fa ablakokat műanyag, három hőkamrás, védőgázos üvegekre, a bojlert is lecseréltük egy jobb hatásfokú, modernebb változatra. A felmérést követően következő nap meg is kaptam e-mailben a fizetési információkat, elutaltam a pénzt, és rögtön kaptam is az energetikai tanúsítványt elektronikus formátumban.

Érdemes emberekkel ismerkedni, bárhol is járunk, mert szoros barátságokat és fontos információkat is nyerhetünk egymástól. Az ügyvédnővel azóta is szívesen járunk együtt színházba, de a kikapcsolódós esténken kívül már üzleti kapcsolatban is állunk, segít nekünk elintézni az ingatlanunk eladását és az új lakás megvételét is, kedvezményes áron.