West Side Story és klímavédelem

Augusztus végén megnéztük a West Side Story-t a Szegedi Szabadtéri Játékokon az öcsémmel. Alföldi Róbert a kedvenc rendezője, szóval kb. mindenen ott vagyunk, amihez köze van – legyen az prózai előadás, opera, operett, vagy éppenséggel musical. A kultúrprogramon kívül (ami nagyon hiányzott, a koronavírus miatt ugyanis rettentő régen láttam bármilyen előadást) az is nagyon jólesett, hogy odafelé menet a kocsiban beszélgethettünk a tesómmal. Vele is viszonylag kevés időt tölthettem az utóbbi időben.

Elmesélte, hogy most éppen egy komolyabb beruházáson gondolkodik: hőszivattyúval szeretné felszerelni a házát. Már meg is találta hozzá a megfelelő céget: a KlimaGlobal eu csapatát fogja megbízni, rendkívül meggyőzőnek találta ugyanis a honlapjukat, illetve azt a munkatársat, aki az online űrlap kitöltése után telefonon megkereste őt.

Mivel nem sokat tudok a hőszivattyúkról, megkértem a testvéremet, hogy világosítson már fel, mégis mire jó egy ilyen cucc. Kiderült, hogy rendkívül hasznos: ha az embernek van némi mozgósítható tőkéje, akkor nagyon is érdemes belevágni a telepítésébe, hosszú távon egyértelmű win-win helyzetet generál ugyanis: a környezetnek is jó, meg a felhasználónak is. A hőszivattyú tudniillik a környezet (például a talaj vagy a légkör) energiáját hasznosítva gondoskodik az otthonunk hűtéséről és fűtéséről, illetve melegíti fel a vizet a háztartásunkban. A működtetéséhez csak minimális áramra van szükség, így amellett, hogy pénztárcabarát, a környezetre gyakorolt káros hatások is drasztikusan lecsökkenthetőek a segítségével (pláne ha napelem rendszerrel kombináljuk, ami még azt a kevés áramot is alternatív módon állítja elő).

A KlimaGlobal eu-nál nagy gondot fordítanak arra, hogy a befektetésünk valóban megtérüljön, kizárólag a legjobb minőségű alkatrészekkel és anyagokkal dolgoznak ugyanis, amelyek képesek ellenállni az időjárás viszontagságainak. Ráadásul – mivel már tizenöt éves tapasztalattal rendelkeznek a területen – nyugodtan megbízhatunk a szakértelmükben, és biztosak lehetünk abban, hogy az alapos és körültekintő helyszíni felmérést követően a legjobb minőséget és a házunk adottságaihoz leginkább passzoló megoldást fogják felkínálni.

Az előadás után, a késő esti vacsora közben meg is kérdeztem a tesómat, hogy esetleg segítene-e majd nekem, ha én is hőszivattyú telepítésére adnám a fejem – azt válaszolta viszont, hogy bár nagyon szívesen segít, szerinte erre nem lesz semmi szükség. A KlimaGloba eu ugyanis egészen biztosan minden problémát megold.